Infojunks of snel verveeld?

Wat een uur geleden is getweet is nu al oud nieuws. We gaan snel, dingen veranderen snel, we wisselen snel van mening en als we ons ook maar een seconde vervelen gaan we iets anders doen. Maar is dit nu omdat we echte infojunks zijn? Of zijn we gewoon snel verveeld?

Van fomo naar jomo!
Waar we een paar maanden geleden nog allemaal last van leken te hebben was f.o.m.o (Fear Of Missing Out). Het is daadwerkelijk een erkend begrip en valt onder de categorie angst stoornissen. Hiervoor zijn daadwerkelijk mensen voor in therapie en in Amerika was er zelfs een tijd een soort van epidemie!

Na enige tijd bakken met informatie, nuttig en nutteloos, tot ons te hebben genomen begint zich nu een nieuwe trend te ontwikkelen genaamd j.o.m.o. (Joy Of Missing Out). Ja ja al die bange schaapjes zijn nu door het dolle heen als ze een dag totaal van internet zijn verdwenen 😉

Meer en meer mensen zijn tijdens hun vakantie en de weekenden spoorloos, beroemdheden geven aan geheel te stoppen of een ontgiftingsweekje in te lassen. Missen wordt straks stoerder dan alles te weten!

Ik beken
Ik moet toegeven dat ik ook wel een beetje een infojunk ben. Ik ben online marketeer en wil elke dag toch wel even mijn twitter, linkedin en bloglovin checken op nieuwe ontwikkelingen. In het weekend ben ik geheel offline. Succes als je me wilt bereiken, gaat hem niet worden! Dat vind ik heerlijk, ik draaf niet door naar mijn idee.

Toch wordt ik wel regelmatig bestempeld als de infojunk. Ik lees veel, wil veel, ben extreem nieuwsgierig en heb weinig rust in me kont dat is waar. Ik sta op en ga naar bed met Twitter (ja ik zet mijn wekker een kwartier eerder hiervoor), ik hou van informatie net zoals ik hou van rust, op mezelf zijn en offline ontmoetingen.

Het kip of het ei
Wat ik me nu afvraag is dit: Veranderd de wereld zo snel omdat wij snel verveeld raken of zijn we infojunks geworden omdat we de snel veranderende wereld bij proberen te houden?

Het is het beetje het kip of het ei verhaal en ik ben er nog niet helemaal uit waar het nou precies begon. Wat ik wel merk is dat we steeds sneller en sneller verveeld raken. We hebben meer vrije tijd dan vroeger (gemiddeld 25 minuten per dag) maar zijn zo druk druk druk dat we het gevoel hebben nooit vrije tijd té hebben. Echt de tijd nemen voor iets doen we weinig meer, ja als het continu entertaining is, maar ook dan is focussen moeilijk.

Je moet mee kunnen praten over van alles en nog wat, boer zoekt vrouw, de krim, wie is de mol, wie is de asshole. Overal moet je een mening over hebben en alles moet je weten. Misschien is de info voor ons ervaren infojunks wel te matig en hebben we meer Snodens nodig die ons spannende informatie voeren.

Wat denk jij? Het kip of het ei?

Leave a Reply

Your email address will not be published.