Hoe wij social media asociaal maken

Einde van een mega drukke werkdag even genieten van de rust in de tram. Zodra ik uit de tram stap moet ik weer van alles, dus ik neem nu even de tijd om mijn Twitter te checken. Jammer is het dat ik dan een advertentie tussen mijn tweets vind die iets in me los maakt. Hier begon het allemaal mee:
hotornot

 

 

 

 

 

Voor de taalpuristen, correctie – vindt – 😉

Moet je daar dan een blog aan wijden? JAZEKER! Het maakt me namelijk woest! Net als iedere online addict wil ik dat delen, op twitter op facebook en via dit blog. Het is mijn website en nu even mijn klaagmuur.

Wat nou social media maakt asociaal
Laat ik het nu voor eens en voor altijd gezegd hebben: Sociale media maken ons niet asociaal, wij maken de sociale media asociaal! Al dat gelul over hoe de oppervlakkige contacten die we er op nahouden op social media ten koste gaan van onze échte vriendschappen. Dat is nog altijd een keus en het lijkt wel alsof steeds meer mensen kiezen voor het gemak van de oppervlakkigheid.

Die belachelijke reclame tweet over ben je hot of not? Dat is waar we het probleem moeten zoeken! Ook zoiets: Daten voor hoog opgeleiden! En zo ken ik er nog een paar…..

Ja, want ik als hoog opgeleide krijg altijd alleen maar vragende blikken als ik met mijn vriend praat, die heeft slechts MBO gedaan. Kan hij niets aan doen, hij gewoon niet heel erg slim. HOEZO?! Die jongen is in veel dingen vele malen slimmer dan dat ik ben en heeft een hele hoop te vertellen, hij heeft alleen aan 1 ding een hekel: boeken en laat je die nu net nodig hebben!

Je vindt het terug in alles
Één van de kandidaten voor het burgemeesterschap van Utrecht was mevrouw Agnes Jongerius. Voor wie deze dame niet kent, dit is haar:
AMSTERDAM-OPZIJ-MACHTIGSTE VROUW

Eerste reactie van veel mensen? Gatverdamme wat een lelijk mens, nou die kan toch nooit burgemeester worden!

Nee? Kun je met een ongelooflijke rotkop geen burgemeester worden, terwijl je wel erg getalenteerd, sterk, slim en enorm gekwalificeerd bent? Ok, dan kan deze dame haar koffers pakken! Agnes Jongerius, een van de machtigste en meest intelligente vrouwen, verstopt in het magazijn van een groothandel omdat niemand naar zo een hoofd wil kijken!

Wil je het gekker horen? Dit was ook mijn eerste reactie. Ja, zo kijkt de maatschappij naar mensen en ik ben het maar normaal gaan vinden.  Ik had geaccepteerd dat het niet anders was and if you cant beat them, join them. Dommer dan dit ga je hem niet krijgen, maar ben wel hoog opgeleid, sexy he?!

Zo kom je dit soort ingeprente en geaccepteerde principes in zo ontzettend veel dingen tegen. We noemen het dan meegaan met je tijd en ik hoor veel mensen zeggen: ja, zo gaat dat nu eenmaal in 2013, wen er maar aan!

NEE NEE NEE ik wen er niet aan!
We vinden het tegenwoordig toch zo ontzettend heerlijk om naar ons eigen gezeik te luisteren? Ik ook! Dat blijkt wel uit dit blog!

Maar ik heb me 1 ding voorgenomen. Ik klaag voortaan alleen nog maar over dingen die er echt toe doen. En niet meer over het truitje van de mevrouw die zo zeurt in Pauw en Witteman of de oude kop van die slome kerel die tafelgast is bij DWDD.

Als ik het dan zo heerlijk vind om naar mijn eigen gezeik te luisteren laat het dan op zijn minst over iets gaan wat me echt raakt.

En over die verdomde tweet
Wat hot is of not dat is voor iedereen anders. Het is het meest oppervlakkige misselijkmakende wat ik ooit voorbij heb zien komen en als je hier aan mee doet dan heb ik intens veel medelijden met je. Medelijden omdat je niet inziet dat dat knappe koppie niet alles is wat je in huis hebt en dat die perfect golvende krullen niet hetgeen zijn dat je interessant maakt.

Laten we stoppen met de symptomen te bestrijden. Social media maakt ons niet asociaal maar wij de social media. Wij gedragen ons passief en worden oppervlakkig, dat gedrag spreiden we ten toon op een wereldwijd kanaal, wat ons nog meer het gevoel geeft dat het zo hoort, want iedereen doet het. Ik ga er proberen mee te stoppen en jij?

Leave a Reply

Your email address will not be published.