Facebook Sociogram 2.0

Begin dit jaar introduceerde Facebook Sociogram, een tool die jou laat zoeken naar content op Facebook binnen jou interesses. Nu is deze tool echter uitgebreid en kun je zoeken naar post en status updates van je vrienden met een bepaald onderwerp. Je kunt je nu opgeven om de Beta-versie in Nederland te testen!

Sociogram 1.0
Met de eerste versie van deze nieuwe vorm van zoeken kreeg je unieke resultaten, afhankelijk van wat jij en je FB-vrienden op Facebook gezet hebben.

Voorbeeld: stel dat je in Graph Search “Rijksmuseum” intypt. Je zult dan behalve alle openbare foto’s van dit Amsterdamse museum tevens je eigen posts en foto’s over het Rijksmuseum zien, maar ook de check-ins van je vrienden aldaar en de likes die je vrienden aan bijvoorbeeld de viral van de 17de eeuwse flashmob hebben gegeven.

Jouw resultaten zullen dus anders zijn dan die van je vrienden, omdat zij weer verbonden zijn met andere mensen, met andere interesses en -niet onbelangrijk- met andere privacyinstellingen.

Bekijk hier de uitleg van Mark zelf:

Sociogram 2.0
Facebook kondigden echter gister aan een verandering aan te brengen in de Sociogram, een privacy gevoelige verandering wel te verstaan. Het is zometeen namelijk ook mogelijk om te zoeken in status updates en post van je vrienden. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar berichten die gaan over een bepaald onderwerp, zijn gepost voor een bepaalde datum, of zijn gepost op een bepaalde locatie enzovoort.

FB sociogram1

Deze manier van zoeken in de grote hoeveelheid content van Facebook moet het makkelijker maken voor iedereen om content te herbeleven en gericht te kunnen zoeken.

Privacy
Bij de introductie van sociogram was er al veel te doen omtrent de privacy van gebruikers, deze discussie zal wederom oplaaien door deze ontwikkeling. Facebook geeft echter duidelijk aan in zijn Privacy reglement dat jij baas bent over je eigen privacy, doormiddel van de persoonlijke Facebook privacy instellingen.

Op Facebook kun je instellen wie je posts en foto’s mogen zien. Mogen alleen je vrienden dit zien, of ook vrienden van vrienden of heb je niets te verbergen en maak je de berichten openbaar? Deze instellingen zal Facebook ook gebruiken voor de zoekresultaten in Sociogram. Berichten die staan op delen met iedereen zullen terug komen in de zoekresultaten van eenieder en berichten die je alleen deelt met je vrienden zullen ook alleen bij hen boven komen drijven.

Deze instellingen kun je ook altijd nog wijzigen, zelfs per foto of bericht, en zijn ook met terugwerkende kracht in te stellen. Zo worden ook berichten die eerst zijn gepost voor de hele wereld om te zien zo te beveiligen dat nu alleen je vrienden het nog maar kunnen bekijken.

Allemaal heel veilig dus en leuk om lekker rond te snuffelen lijkt me! Ik heb me ingeschreven voor de test en jij?

*Geschreven voor Dutchcowgirls

Leave a Reply

Your email address will not be published.