De bizarre mogelijkheden van 3D-print

Een 3D print van je ongeboren kind? Of hak je een vinger af en wil je die 3D printen? De mogelijkheden zijn oneindig!
Mijn vriend zit in het medische wereldje en om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op de markt heb ik voor hem een board aangemaakt op Pinterest. Wat mij meteen opviel toen is de extreme mogelijkheden die 3D-printing biedt voor de medische wereld en wat voor een maffe dingen er reeds ontwikkeld zijn! Leuk om ook even met de niet medische wereld te delen 🙂

Mogelijkheden voor de medische wereld
De ontwikkeling van 3D-printers gaat razendsnel en dat is niet alleen goed nieuws voor de gadget freaks en innovators onder ons, maar zo ontdekte ik vandaag, zeker ook voor de medische wereld. Op dit moment is het al mogelijk om statische modellen van bepaalde organen te printen. Of statische implantaten. De volgende stap is het printen van levende stukjes weefsel. Een bijzondere ontwikkeling die ik zeker zal blijven volgen!

Hierbij alvast wat bizarre en miraculeuze ontwikkelingen:

3D baby
Het is een bijzonder moment in het leven van de toekomstige ouders: hun ongeboren kind voor het eerst zien op een echo. Nu is er echter de kans om een levensgroot model van hun ongeboren baby te aanschouwen. Deze nieuwe medische technologie stamt al uit 2009 en is het resultaat van een Royal College of Art ontwerp student, genaamd Jorge Lopes.

3d baby21

 

 

 

 

 

3D gips
Osteoid is een 3D-geprinte medische cast. Het prototype is een ontwerp van Deniz Karasahin. Naast dat het er mooier uit ziet en je geen last meer hebt van die extreem irritante jeuk, die na een tijd ontstaat in dat verstikkende gips, worden de ventilatiegaten gebruikt om toegang te verlenen aan een lage intensiteit gepulseerd ultrageluid systeem. Met dank aan dit systeem genezen botbreuken met 38% sneller. Het ontwerp van Karasahin won een Golden A’ Design Award.

osteoid3-640x640

 

 

 

 

 

 

 

3D lichaamsdelen
Een 3D-geprinte neus, oor, of gehele prothese (been/arm) moet dit jaar nog een mogelijkheid zijn voor patiënten, aldus Fripp Design & Research. Slachtoffer van ongevallen en mensen met gezicht misvormingen kunnen op deze manier binnen 48 uur een aangepaste neus of oor krijgen, i.p.v. de tien weken wachten die het kost om een handgemaakte prothese te maken.

3D neus

 

 

 

 

 

 

*Blog geschreven voor Dutchcowgirls.

Leave a Reply

Your email address will not be published.