Crowdsourcing – Bol.com weet hoe

bolcom2

Eind mei is bol.com een crowdsourcing actie gestart voor Developers. De developer die de beste bol.com Open API toepassing weet te creëren wordt de gelukkig winnaar van 10.000 euro. Op 31 augustus sluit de inschrijving maar het heeft nu al zijn vruchten afgeworpen. Bol.com heeft namelijk een revolutionaire app geïntroduceerd.

Na de eerder geïntroduceerde app ‘Blits voor de iPad’ is er nu een app verschenen van bol.com die ik revolutionair zou willen noemen, genaamd Kado Kopen. Deze applicatie is gemaakt door Martin Metselaar en maakt slim gebruik van de informatie die wij allemaal op ons Facebook profiel knallen.

Kado Kopen
De app kun je koppelen aan je eigen Facebook account. Hij laad dan alle verjaardagen van je vrienden in de app. Deze kun je bekijken op datum of op alfabetische volgorde. Wanneer je op de naam van iemand drukt krijg je een lijst met kadootjes waarmee je die persoon gelukkig zou kunnen maken en je kunt deze meteen aanschaffen bij bol.com.

Het revolutionaire aan de applicatie is dat het een analyse los laat op je Facebook profiel en op die manier bepaald wat jij leuk zou vinden om te krijgen.

Metselaar geeft aan deze analyse nog slimmer te willen maken dan hij nu al is. Momenteel kijkt hij alleen naar je geslacht en Facebook-likes. In de toekomst zullen er ook parameters als leeftijd, studie en hobby’s worden toegevoegd.

Crowdsourcing
Met deze actie heeft bol.com dus reeds twee mooie applicaties in het leven geroepen en wie weet wat op het einde van de actie nog meer ingezonden wordt. Ik vind dit een erg mooi voorbeeld van crowdsourcing. Hoe zet je het op en wat levert het op? Bol.com heeft die vraag goed weten te beantwoorden.

Weet jij nog zo een gaaf voorbeeld? Deel hem dan!